Quan necessitem comprar una impressora nova, tot sovint ens trobem amb el dubte de quina escollir. Injecció de tinta o làser? Multifunció o només impressió? De doble cartutx o colors individuals? T’expliquem tot el que necessites saber per escollir la impressora perfecta per tu.

Introducció

Les impressores són un accessori imprescindible en els àmbits laboral i familiar. Sigui per què fem teletreball, necessitem imprimir un treball de l’escola o volem imprimir les fotos de les nostres vacances, tenir una impressora a casa es facilita molt algunes tasques del nostre dia a dia.

Tot i això, en l’actualitat ens hem acostumat molt a consumir contingut en pantalla (amb el protagonisme de smartphones i tablets), i les impressores s’han adaptat a aquests nous hàbits, evolucionant i tornant-se més eficients i intel·ligents.

Tot seguit, veurem quins tipus d’impressores podem trobar avui en dia.

 

Tipus d’impressores

Generalment, les impressores es poden separar en dues grans famílies: les d’injecció de tinta i les làser.

En aquestes dues grans famílies podem trobar una extensa multitud de models, però funcionalment es diferencien entre els models de “només impressió” i les multifunció, que imprimeixen, fotocopien i escanegen.

Algunes multifunció també envien i reben fax, però aquesta funció cada cop es troba en més desús. Si ens decantem per una multifunció “smart”, en alguns models també podrem escanejar directament en PDF i enviar-ho per correu electrònic, escanejar a Dropbox i a Google Drive… sense utilitzar l’ordinador.

Funcionalment, és difícil trobar una impressora que no es pugui connectar per WiFi a la nostra xarxa domèstica i ser utilitzada des de smartphones i tablets.

Tenint en compte les funcionalitats que necessitem que dugui a terme la nostra impressora, podem escollir inicialment si volem una impressora senzilla, o una multifunció. Un cop avaluades les funcions, podem escollir si la volem d’injecció de tinta o làser.

 

Impressores d’injecció de tinta, l’opció més popular.

Les impressores d’injecció de tinta són les més conegudes i també les més habituals a l’hora d’escollir una impressora per a casa.

Aquest tipus d’impressores utilitzen cartutxos de tinta, consumibles que contenen tinta líquida i que es transfereix al paper a través de capçals que fan contacte directe amb el paper. Cada fabricant desenvolupa les seves pròpies tecnologies d’impressió, i per tant, els cartutxos de tinta no són intercanviables entre marques, i sovint tampoc entre models de la mateixa marca.

Dins d’aquesta gran família, trobem dues configuracions diferents a l’hora d’escollir quina impressora d’injecció de tinta volem comprar: les impressores de dos cartutxos i les impressores de colors individuals.

Les impressores de dos cartutxos es caracteritzen per tenir un cartutx amb tinta negra i un cartutx amb tinta de tres colors (magenta, groc i cian). Aquestes impressores tenen els seus avantatges i els seus inconvenients. Per començar, podem deduir que són les menys eficients quant al consum de tinta, ja que és un clar desavantatge tenir els tres colors en un sol cartutx. Si imprimim molt en blau, per exemple, esgotar la tinta blava del cartutx tricolor significarà haver de llençar la resta de la tinta groga i magenta, ja que tot està dins del mateix consumible. En canvi, tenen un avantatge respecte de la resta d’impressores de tinta, i es que integren el capçal d’impressió en el mateix cartutx. Si imprimim poc sovint, la tinta tendeix a assecar-se al capçal, afectant la qualitat d’impressió i fins i tot, impedint que la tinta passi al paper. En aquests models d’impressora, canviar el cartutx permet que la màquina torni a imprimir com si fos “nova”.

En canvi, les impressores de colors individuals permeten un estalvi superior, a l’utilitzar un consumible per a cada color. Això permet només canviar el color que esgotem, conservant la resta dels cartutxos fins a la seva fi. Comentar també que, aquestes impressores, necessiten funcionar més sovint, ja que el capçal és fix a la màquina, i si no hi circula tinta, s’asseca i es deteriora.

Per últim, i similars a les impressores de colors individuals, existeix una tercera varietat, anomenada “impressora de tanc”, que en lloc de cartutxos utilitza uns dipòsits fixos de tinta per a cada color, que anem reomplint amb ampolles de tinta que es compren individualment. Aquestes impressores, generalment més cares que les anteriors mencionades, permeten un estalvi encara més gran en tinta, però han estat dissenyades per entorns on s’imprimeix diàriament un nombre important de pàgines. Si no és així, no surten a compte, ja que la tinta acaba assecant-se al capçal.

Podem doncs concloure que, si s’imprimeix poc i de forma molt espontània, es recomana la impressora de 2 cartutxos, que ens permet mantenir la màquina en bon estat sense haver de patir que s’assequin els capçals. Per altra banda, si imprimim sovint, és recomanable la impressora de colors individuals, que permetrà un estalvi econòmic superior a l’hora de comprar consumibles.

Impressores làser: no per a tothom

Les impressores làser van ser molt populars en el passat, posant l’estalvi com a justificant per utilitzar aquesta tecnologia. I de fet, encara és una de les formes més econòmiques si volem imprimir un alt volum de documents.

El tòner és un pigment no líquid, en format pols, que s’adhereix al paper i posteriorment es fon a una alta temperatura per la impressora. Aquest pigment és molt econòmic comparat amb la tinta, i el procés d’impressió és notablement més ràpid que les impressores d’injecció de tinta si imprimim documents llargs. També té com a avantatge que el tòner no s’asseca, i per tant, tenir la impressora aturada llargs períodes de temps no hauria d’afectar el seu funcionament.

Noia posant paper a la impressora làser

Imatge: Freepik

Fins ara tot semblen avantatges, però cal tenir en compte que les impressores de tòner funcionen molt diferent que les de tinta. En primer terme, acostumen a tenir més peces de desgast que les d’injecció de tinta. A més del cartutx de tòner, generalment també s’ha de canviar cada cert nombre de còpies un consumible anomenat tambor, que ajuda a adherir el tòner al paper. I en alguns models més avançats, també s’ha de canviar el fusor, l’element que fon el tòner al paper. Evidentment, són recanvis que tenen un valor econòmic important, però que continuen sortint a compte si imprimim un nombre elevat de còpies.

També cal destacar que el preu dels models d’impressora làser són més cars. Invertint l’import que ens costaria una impressora multifunció de tinta de gamma mitjana, en el cas de les làser podríem comprar un model que només imprimeix en monocrom (blanc i negre) no multifunció. Si parlem d’impressores làser en color multifunció, estem parlant d’inversions que poden valer més del triple que una d’injecció de tinta.

Per tant, recomanem comprar una impressora làser a aquell que tingui previst imprimir un elevat nombre de còpies diàriament. Son impressores ràpides, fiables i rendibles.

 

Impressores fotogràfiques: portàtils i connectades

En últim lloc, i com a mostra de l’adaptació de les impressores al món “smart”, destaquem les impressores fotogràfiques. Són impressores dedicades a imprimir fotografies en format 10×15, o fins i tot menys. Aquestes impressores, portàtils i connectades, van dirigides al públic que vol imprimir les fotos del seu smartphone o tablet, ja que generalment funcionen juntament amb una aplicació mòbil.

Alguns models funcionen amb cartutx de tinta, amb una tecnologia similar a la de les impressores de dos cartutxos, ja que concentren tots els colors en un sol cartutx. Això permet imprimir amb qualsevol marca de paper de foto sempre que s’adapti a la mida.

Alguns altres fabricants han decidit utilitzar tecnologies diferents, i han portat al mercat impressores molt compactes que funcionen sense cartutxos. La tecnologia d’impressió radica al paper, que mitjançant una capa de pigment que duen a la superfície permeten produir la imatge. Segons la calor aplicada en aquesta capa de pigment, apareix un color determinat. Evidentment, aquest paper és especial i més car que el paper fotogràfic normal.

 

Conclusió

Hem vist els diferents tipus d’impressora que podem trobar al mercat, i hem avaluat els avantatges i inconvenients de cada un. També hem pogut avaluar que segons el volum d’impressió surt més rendible utilitzar impressores d’injecció de tinta o làser. I fins i tot hem pogut determinar que dins de les impressores de tinta, les més nombroses per l’entorn domèstic, hi ha opcions més rendible per usos molt ocasionals.

Recordar-vos que a Cartutxos X Impressora us podem oferir impressores de tots els tipus mencionats a preus competitius, i us podem continuar assessorant amb la vostra tria. I a més, disposem de cartutxos i tòners, tant originals com compatibles, perquè continueu imprimint al millor preu!

Esperem haver-vos ajudat a triar la vostra impressora.

Us animem a deixar els vostres dubtes a la secció de comentaris.

Salutacions!